Een van de meest geliefde trappen onder designers. De trap die een lust voor het oog is. Die ronddraait in een perfecte symmetrie en vooral van bovenaf zijn schoonheid en complexiteit onthult. De spiraaltrap.

Leonardo da Vinci heeft ook een spiraaltrap op zijn naam staan, die in een 16e eeuws kasteel genaamd Chambord. Het zijn twee spiraaltrappen in de vorm van een kasteeltoren. Je kunt via beide kanten de trap betreden, zonder dat je elkaar tegen hoeft te komen. Iemand was zeer gehecht aan zijn privacy daar. Een andere bekende spiraaltrap is die in het Vaticaan in Rome, van architect Guiseppe Momo. Deze werd in 1932 toegevoegd en geeft van bovenaf een adembenemend wijds spiraaleffect.

Een van onze grotere spiraaltrappen zijn deze twee stalen reuzen in het New Logic centrum in Tilburg. Een gebouw met veel rechte en strakke lijnen. Haaks daarop staan deze twee spiraaltrappen van 9 meter hoog en ruim 8000 kilo zwaar. Door de LID methode hebben ze een sculptuur-achtig voorkomen. Tel daarbij de ronde vormen en je hebt een ware eye-catcher.

Bovengenoemde trappen zijn groots opgezet en bevinden zich in imposante gebouwen. Maar de spiraaltrap beperkt zich echter niet tot grootse formaten. Ook juist in een kleinere versie kan een spiraaltrap perfect tot uiting komen.

De vloeiende, ronde vorm geeft de ruimte een zachtere uitstraling. Door materiaalkeuze en kleuren kun je hem zo modern en strak uitvoeren als je zelf wilt.

 

Een mooi voorbeeld is de spiraaltrap voor de nieuwe Pauw winkel in Laren. Een relatief smalle ruimte waar de spiraaltrap naast functionaliteit zorgt voor een modern en ruimtelijk gevoel. Een speelse, enkele draai, geheel passend in het interieur.

Een spiraaltrap kan ook opvallen door het hekwerk. Bij een van onze klanten hebben we de voorliefde voor muziek terug laten komen in de vorm van stalen muzieknoten. Sierlijk verwerkt in de balustrade van de spiraaltrap. Van hetzelfde kaliber is deze organische, strakke trap met vloeiende lijnen. Sterk in zijn eenvoud, maar met constructieve, complexe details die niet op het eerste gezicht te zien zijn. Omdat hij in het midden van de ruimte staat, behoort de trap van alle kanten mooi afgewerkt zijn. Dat kan met behulp van onze LID bouwmethode. Bekijk hier de details van dit project.

Nog meer van deze spiral beauties bekijken? Ga naar ons spiraaltrappen overzicht.